• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size

A képek megtekintéséhez az Adobe Flash Player letöltése szükséges.
Cache Directory Unwriteable
Cache Directory Unwriteable

Útravaló

Ige: Filippi 2,14k

"Zúgolódás és vonakodás nélkül tegyetek mindent, hogy feddhetetlenek és romlatlanok legyetek, Isten hibátlan gyermekei az elfordult és elfajult nemzedékben, akik között ragyogtok, mint csillagok a világban, ha az élet igéjére figyeltek."

Online Biblia


Erdélyi kirándulás a szórványban élők között

Isten közelében

Lassan bekúszik az est, a sötétség a házba.Felkapcsolom a nappali lámpáit és a ház ablakain keresztül a fények megvilágítják a kertet, a színes virágokat, a fenyőfákat, a tujákat. Egyedül vagyok a házban a kutyákkal. Fahéj a lábamnál hangosan horkol, Harley a bejárati kertben őriz minket.

Jó ez a csend! A lelkem meg tud fürödni benne. A napi felerősödött rezgések elsimulnak és hálát tudok adni Istennek a megélt napért, a családomért, az együtt töltött erdélyi nyaralásért!

Hát, igen Erdély! Nagyvárad, Kolozsvár, Nagyszeben, a Fogarasi vár, a Fogarasi havasok hegycsúcsai, Déva vára, Arad…. Felnőtt gyerekeinkkel és erdélyi szász barátainkkal együtt fedeztük fel Erdélynek ezt a gyönyörű részét. Rátaláltunk egy „magnyi” közösségre, ahol otthon lehettünk.

Az Olt folyó mentén megállt az idő. Férjemmel kéz a kézben sétáltunk a folyó partján, nyakában a fényképezőgépe, hosszú „puskával” betöltve. Egy jó vadászhoz illően halkan járt és a „puskával” kereste az „áldozatát”. A nádas rejtekéből  kiúszó vadkacsa család az első áldozata. A fejünk felett köröző ölyvpár egymást hívó hangjai, a folyót átrepülő szürke gémek, és fecskék hangjai mély érzelmeket kavartak fel bennem: a Teremtő iránti alázatot. A színes virágok ezrei, a reklámtábláktól mentes zöld dombok, a távolban kaszáló emberek, a gyermekkoromat idézték.

A főútról poros, köves út vezetett a faluba, ahol laktunk. Az ezer lelket számláló Noul Román falu. A régi korokat idéző házak tanúi az elmúlt időnek, a jobb és szebb napoknak.Jól megférnek egymás mellett a vakolatlan, düledező házak és a legújabb tipusú autók,motorok. A két felújított templom - református és ortodox - Isten dicsőségét hirdetik. A falu lakói, románok és magyarok, szorgalmas emberek, hajnalban már hajtották ki az állatokat a mezőkre legelni, kolompjuktól hangos volt a hajnal. Friss tejet barátságból adtak, hiszen jó, hogy értjük egymást. Az utcákon tyúkok és kakasok keresték a magokat, és békésen megfért mellettük a pulyka család is. A kutyák hol a házban, hol az utcákon voltak, csak a hangos motorzúgást nem szerették. A felújított lelkész-ház és református templom kiemelkedik a házak közül . Az Isten gondoskodó szeretetének jelei, hiszen svájci- és ír testvérek adományaiból újulhattak meg. Itt szálltunk meg a padlástérben kialakított apartmanban. Nem járt a szálláshoz televízió, internet használat, wellness szolgáltatás sem. De késő estig beszélgettünk. Énekeltünk és játszottunk. A hat-hét órás alvások elegek voltak, hogy elmúljanak a testi-lelki feszültségeink. Németül, angolul, románul és magyarul beszéltünk hosszasan az ismerősökkel, mintha Svájcban lennénk. Hosszú túrákat, kirándulásokat szerveztünk megmozgatva testünket, szívünket nagyobb teljesítményre ösztönözve. Egymásban oldódtunk fel.

Jó lenne ezeket a hangokat, képeket megőrizni, hogy a zakatoló-pörgő életünkben elő tudjuk hívni őket hálaadással a szívünkben!

Mindenkit vár Szakács-Nagy Ilona lelkésznő Noul Románban, a Fogarasi havasok lábánál, aki Isten közelében szeretne lenni.

Cím : Noul Roman – Jud.Sibiu,

Parohia Reformata,

Reformatus Lelkészi Hivatal


Telefonszám:  00 40 – 741 022 624

E.mail cím: Ez az email cím védett a spam robotoktól, a megtekintéséhez engedélyezni kell a Javasriptet.

 

 

"Erős torony az Úr neve, oda fut az igaz, és védelmet talál."

/Példabeszédek 18,10/

A Kecskeméti Református Kollégiumi Alapítvány közhasznúsági jelentése a 2016. évről

A Kecskeméti Református Kollégiumi Alapítvány közhasznúsági jelentése a 2015. évről

A Kecskeméti Református Kollégiumi Alapítvány közhasznúsági jelentése a 2014. évről

Lelkigondozás

SKYPE: lelkigondozas1
Telefon : 06-1-201-0011

TIOP-1.1.1-07

"Informatikai infrastruktúra fejlesztése a Kecskeméti Református Egyházközség iskoláiban"

"A Kecskeméti Református Egyházközség új informatikai eszközei már a gyakorlatban is bizonyítottak"

BCMath lib not installed. RSA encryption unavailable