• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size

A képek megtekintéséhez az Adobe Flash Player letöltése szükséges.
Cache Directory Unwriteable
Cache Directory Unwriteable

Útravaló

Ige: Filippi 2,14k

"Zúgolódás és vonakodás nélkül tegyetek mindent, hogy feddhetetlenek és romlatlanok legyetek, Isten hibátlan gyermekei az elfordult és elfajult nemzedékben, akik között ragyogtok, mint csillagok a világban, ha az élet igéjére figyeltek."

Online Biblia


Receptek

ÚJ RECEPTEK ÉRKEZTEK 2013. április 7-én Molnárné Csitári Kriszta és a Baba Mama Kör gyűjtéséből:

Vaníliás kosárka
Bolti leveles tésztát hosszanti oldalánál szorosan feltekerjük, mint a bejglit, majd a hűtőbe tesszük.
Krém hozzávalói:
-8-10 dkg cukor
4 tojássárgája
1 vaníliás cukor
-3ek. liszt
-1 dl tej
-2 dl tejszín
-fél rúd vanília
A cukrot, tojássárgáját, vaníliás cukrot habosra keverjük, majd hozzáadjuk a lisztet.
Tejet, tejszínt felmelegítjük, de nem forraljuk és belekaparjuk a fél rúd vaníliát.
A tejes masszába belekeverjük a tojásosat.
Elővesszük a hűtőből a tésztát és 12 korongra szeleteljük, amiket vékony körlapokká nyújtunk.
A muffinsütőt ezekkel a korongokkal kibéleljük. De előtte ne felejtsük kivajazni a sütőformát.
A kosárkákat 3/4-ig töltsük meg a krémmel.
Előmelegített sütőben 10 percig 220 fokon, majd 15 percig 180 fokon sütjük.

Emeletes élvezet
-25dkg darált háztartási keksz (1. réteg)
-5 dkg margarin (1. réteg)
-5 dkg porcukor (1. réteg)
-szükség szerint tej ( 1. réteg)
-25 dkg túró (2. réteg)
-2 dl tejszín (2.réteg)
-2 cs. vaníliás cukor (2. réteg)
-2 cs. Aranka vaníliás krémpor (3. réteg)
-5 dl tej (3. réteg)
-2 dl tejszín (4.réteg)

1.réteg
A darált kekszet a porcukorral, a margarinnal és kevés tejjel összegyúrjuk, hogy linzertészta keménységű legyen.
Egy kisebb tepsibe nyomkodjuk, a tepsit előtte folpackkal kibéleljük.
2.réteg
A tejszínhabot kemény habbá verjük, majd hozzáadjuk a vaníliás cukrot és a túrót, kicsit tovább mixeljük, hogy a túró ne legyen darabos, és az 1.rétegre kenjük.
3.réteg
Az Aranka krémport a tejjel habverővel kemény krémmé verjük, majd a második rétegre simítjuk.
4.réteg
A tejszínt kemény habbá verjük és a harmadik rétegre kenjük.
Ezután hűtőbe tesszük tálalásig.
Hulala tejszínt használjatok hozzá, mert jól megtartja a formáját.
Tálaláskor szórhatunk a tetejére reszelt csokit vagy kakaót.

Vaníliás-túrós nyuszi
-25 dkg túró
-1 cs. vaníliás puding
-3 dl tej
-15-17 dkg kókuszreszelék
-cukor
-kevés rózsaszín marcipán, fekete szezámmag

A pudingot sűrűre főzzük.
Belekeverünk 12 dkg kókuszreszeléket.
Ha kihűlt, hozzáadjuk az áttört túrót.
Tojás alakokat formázunk belőle, amiket meghempergetünk a maradék kókuszreszelékben.
A marcipánból nyuszifüleket formázunk és ezzel díszítjük.
A szeme fekete szezámmag.

Sárga túró
-1 l tej
-10 db tojás
-3 ek. porcukor
-2 marék mazsola

Tojást cukorral habosra keverjük, beletesszük a mazsolát.
A tejet elkezdjük melegíteni, majd beleöntjük tojásos keveréket és 2 ek. citromlevet.
10 percig folyamatosan keverjük, ezalatt megtúrósodik a tej.
Szűrőkanálba tett konyharuhába tesszük, egy éjszakán át hagyjuk lecsorogni.
Ezután hűtőbe tesszük.
Felszeletelve tálaljuk.

Zöldséges csirkefelfújt

-60 dkg csirkemellfilé
-2 ek. olaj
-10 dkg vaj
-15 dkg liszt
-3 dl tej
-5 db tojás
-20 dkg reszelt sajt
-szerecsendió
-2 gerezd fokhagyma
-10 dkg sárgarépa
-újhagyma
-só, bors

A csirkemellet 1 cm-es csíkokra vágjuk, elősütjük, majd félretesszük.
A vajat felolvasztjuk, beletesszük a lisztet és megpirítjuk.
Felöntjük forró tejjel, kevergetve sűrűre főzzük.
Sóval, zúzott fokhagymával, szerecsendióval ízesítjük.
Hozzáadjuk a felvert tojásokat és a reszelt sajtot, sűrű masszává keverjük, majd beletesszük a csirkehúst is.
A répát nagylyukú reszelőn lereszeljük, a hagymát felkarikázzuk.
Őzgerincformát kivajazzuk, beletesszük a répát és a hagymát az aljára, ráöntjük a masszát.
180 fokra előmelegített sütőben 30 perc alatt megsütjük.
Köretként sajtsalátát adhatunk.

Csirketekercs
Fél kg csirkemellet apróra darabolunk, ízlés szerint megfűszerezzük, vajban megpároljuk.
Kiszedjük a csirkehúst és a serpenyőbe mirelit zöldséget teszünk, azt is megpároljuk.
Ha megpuhult, visszatesszük a húst is, reszelt sajttal ízlés szerint összekeverjük.
Bolti levelestésztát vékonyra kinyújtjuk, rásímítjuk a zöldséges keveréket.
Jó szorosan feltekerjük, 220 fokos előremelegített sütőben kb. 20 percig sütjük.
Ha kihűlt, szeletelhetjük.

Baconos csirke
- 50 dkg csirkemell kockára vágva
-1 kis pohár tejföl
-3 tojás
-4 ek. liszt
-reszelt sajt
-bacon szalonna
-só, bors, fokhagyma

Húst, tejfölt, fűszereket, sajtot, tojást összekeverjük, 1 órára hűtőbe tesszük.
A hűtőből kivéve tesszük hozzá a lisztet.
Őzgerincformát kivajazzuk, kibéleljük baconnal, a masszát beleöntjük.
A tetejére is bacont teszünk.
200 fokon 80 percig sütjük, ebből 60 percet fóliával letakarva.

Sonkás-tojásos sajttekercs
-25 dkg trappista sajt
-Kb. 15 szelet gépsonka
-4 db főtt tojás
-1 db lilahagyma
-pirosarany, só bors
-15 dkg ömlesztett sajt

Sajtot felkockázzuk, nejlonzacskóba téve forró vízbe mártva a zacskót, felolvasztjuk.
Zacskóból kivéve, folpackon nyújtófával kinyújtjuk az olvadt sajtot.
Rátesszük a gépsonkát.
Tojást, lilahagymát apróra vágjuk, ízlés szerint fűszerezzük, majd az ömlesztett sajttal elkeverjük.
Ezt rákenjük a sonkára és feltekerjük.
Hűtőben 24 órát pihentetjük, utána szép vékonyra szeleteljük.

Szezámmagos kifli Mitka módra


Hozzávalók:
70-80 dkg liszt (lehet a negyed része Graham-liszt)
1,5 dl tej
2 evőkanál kristálycukor
5 dkg élesztő
2 egész tojás
2 dl kefir (vagy joghurt)
1 dl olaj
Belsejébe: 25 dkg margarin + 2 teáskanál só kikeverve (esetleg + 1 főtt tojás sárgája + 1kiskanál mustár + 1/2 gerezd fokhagyma összetörve + 1 csipet őrölt fehérbors)
Tetejére: 1 tojás; szezámmag, lenmag, tökmag, sajt. A tejet langyosra melegítjük, belekeverjük a cukrot, s apróra tördelve az élesztőt.
Ez alatt a deszkára kiöntjük a 70 dkg lisztet, közepébe mélyedést nyomunk, s abba beleütjük a tojásokat. A közben felfutott élesztővel, s a kefirrel (joghurttal) alaposan összegyúrjuk. Csak a végén öntjük bele az olajat, mert attól lesz a tészta szép sima (!) Azzal is jól kidolgozzuk. (Lehet kenyérsütőgépben is keverni, akkor egyenletesebb lesz, s nem fájdul meg a csuklónkJ!)
Az egész tésztát 12 részre osztjuk, s kis csomókban a nyújtódeszkán egy órát kelesztjük. (Legjobb, ha letakarva két konyharuhával, viszonylag meleg helyen)
Eközben összekeverjük a margarint a sóval (nekem csak úgy sikerül jól, ha kissé(!) megolvasztom a margarint a mikróban).
Minden kis tészta csomóból kb. 25- 30 cm átmérőjű kört nyújtunk. (Először azt hittem, hogy az milyen nehéz, de nem az! S ha nem lesz tökéletes kör, vagy négyzetes marad, akkor sem látszik majd a kiflin, mert szépen kiegyenlítődik!) Ha egy kör készen van, akkor rákenünk 1/6 sós margarint, s kinyújtunk még egy kört. Ezt ráhelyezzük az előző bevajazott tésztakörre. A kettőt összeillesztgetjük, összenyomogatjuk (fontos, hogy a jól összeilljen, mert különben a margarin kifolyik a sülő kiflikből!) majd 12 cikkre szeleteljük (legjobb körkéssel).
A kis körcikkekből kiflit tekerünk fel úgy, hogy a szélesebb végénél kezdjük, és a végén a tepsiben kissé összehajlítjuk, hogy kifli-formája legyen.
Sütőpapírral kibélelt tepsibe helyezzük szépen egymás mellé (4 sorban 8-8 kifli fér el kényelemesen), majd ismét letakarjuk konyharuhával, s kelesztjük, míg az összes kiflit meg nem formáztuk. (A legjobb, ha ezután is még fél órát kelesztjük!) Fontos, hogy hagyjunk elég helyet a kifliknek, mert még nőnek sütés közben is!
Bemelegítjük a sütőt. Megkenjük tojással, s rászórjuk a választott magokat, vagy sajtot. 180 C° légkeveréses sütőben, s 20-25 perc alatt kész (amíg kellően megpirul – ki hogy szereti). Frissen a legfinomabb, de három napig még eltartható zárt dobozban. (Ha nem fogy el, érdemes mélyhűtőben lefagyasztani, s bármikor elő lehet venni – pár percre a sütőbe téve friss kiflink lesz!)
Mindenkinek jó étvágyat hozzá!
(A zárójeles részek csak azoknak szólnak, akiknek nem egyértelműek a receptkönyvek – én pl. mindig nagyon örültem, ha valaki ilyeneket is leírt, mert sokkal jobban értettem mit és hogyan kell tennem, vagy mire számíthatok!)

Szikla (Dr.Soós Györgyi küldte szeretettel.)

Hozzávalók:

40 dkg daralt dió
40 dkg kristálycukor
10 tojás fehérjéje - kemény habbá felverjük
Óvatosan összekeverjük a masszát, és sütőpapirral bélelt vagy kivajazott,kilisztezett tepsibe helyezzük.
Előmelegített sütőben takarékon,vagy 180C-on lassan szárítjuk.
Ha készen van, akkor három részre osztjuk.

Töltelék:

20 dkg vaj vagy margarin
20 dkg porcukor
4 tojás sárgája
10 dkg holland kakaó (meg lehet kostólni, hogy elég-e)

A tészta alsó részét egy hosszúkás tálcára tesszük, megkenjük, majd rátesszük a középső részét. Utána a középsőrészt is megkenjük és ráhelyezzük a felső részét. A felsőrészt nem kenjük meg,
hanem csak körbe kenjük a csokoládéval. Így kapunk egy csokoládés tortát szikla-dimbes-dombos-tetővel. Betesszük a fagyasztóba. Egy nappal az alkalom előtt szoktuk megsütni. A tárolása is a
fagyasztóban történik.
Ezt a süteményt ünnepi alkalmakra (születésnapok,karácsony,húsvét,pünkösd) szoktük elkészíteni.
Gazdagitani lehet a krémet, mogyoróval, többféle csokoládéval is.

Bögrés Mákos

Hozzávalók:
•    2 bögre cukor
•    4 tojás
•    2 bögre mák
•    2 bögre liszt
•    1 sütőpor
•    1 bögre tej
•    fahéj
•    citromhéj
•    lekvár

Elkészítés 6 személyre:

A tojásokat egészben habosra keverjük a cukorral. Ez akár 5 percig is eltart, akkor jó, ha már szinte kocsonyás. A lisztet összekeverjük a mákkal, a sütőporral, a fahéjjal és a citromhéjjal, majd a felvert tojásba keverjük, óvatosan, legjobb széles fakanállal. Mivel így túl sűrű, ezért tejjel ritkítjuk, de lehet, hogy több kell, mint egy bögre. Sütőpapírral kibélelünk egy közepes méretű tepsit, ebben megsütjük 180 fokon. Miután kihűlt, kiborítjuk, hosszában kettévágjuk, és lekvárral megkenjük. Lekvár nélkül is finom.


Fűszeres báránysült almával

Hozzávalók:
•    1 kicsontozott báránycomb (kb. 1,3 kg)
•    2 fej vöröshagyma
•    2 evőkanálnyi olívaolaj
•    1/2-1/2 teáskanálnyi oregano- és tárkonylevél
•    3 evőkanálnyi durvára őrölt magos mustár
•    10 dkg liszt
•    8 ág tárkony
•    3 fej lilahagyma
•    4 kisebb savanyú alma
•    1 kg zeller
•    1 evőkanálnyi vaj vagy  sütőmargarin
•    1 citrom leve
•    1/2 kg burgonya
•    2 dl tej
•    só
•    bors
•    őrölt szerecsendió

Elkészítés
Megtisztítjuk a báránycombot a faggyútól és az inaktól, leöblítjük, majd szárazra töröljük. A vöröshagymát megtisztítjuk, kockára vágjuk, és egy evőkanálnyi forró olajon üvegesre pirítjuk. Belekeverjük az oregano- és tárkonylevelet, a lisztet és a mustárt, majd pár perc forralás után levesszük a tűzről, és hagyjuk kihűlni. A combot megtöltjük a langyos töltelékkel, ráfektetjük a tárkonyágakat, és vastagabb cérnával összekötözzük. Tűzálló tálba tesszük, majd leöntjük a maradék olajjal. A lilahagymákat megtisztítjuk, félbevágjuk, és a hús mellé rakjuk. A 200 fokra (gázsütő: 3. fokozat) előmelegített sütőben kb. 25 percig sütjük, utána hozzáadjuk a megmosott, kimagozott és negyedekre vágott almát, majd újabb 25 percig sütjük. A zellert meghámozzuk, nagyobb kockákra szeljük, és forró vajon vagy margarinon megpirítjuk. Ráöntjük a citrom levét és 1,5 dl vizet, amellyel kb. 20 percig főzzük. Közben megtisztítjuk a burgonyát, kockákra vágjuk, hozzáadjuk a zellerhez, és további negyed órán át főzzük. Ha a zöldségek megfőttek, leöntjük a főzőlevüket, és krumplinyomóval pürét készítünk belőlük. Hozzáadjuk a forró tejet, sózzuk, borsozzuk, és őrölt szerecsendióval ízesítjük. A báránycombbal együtt tálaljuk.


Flódni:

1/2 kg liszt,25 dkg margarin,1 sütőpor,2 dkg élesztő,1 dl dej,1 ek.cukor,3 ek.tejföl.
Töltelék: 1 kg reszelt alma,3 dkg margarin,1/2 citrom leve,cukor,3 dl.tej,25 dkg darált mák,25 dkg darált dió, barack íz.
Cukrozott langyos tejben elkeverjük az élesztőt 3 ek.liszttel meleg helyen megkelesztjük.A többi lisztben elkeverjük a sütőport és a margarint.A közepébe mélyedést készítünk beleőntjük a meleg kovászt,tejfölt és símára gyúrjuk.4 cipóra osztva letakarjuk,félórát szobahőmérsékleten pihentetjük.2 cipót közepes tepsi méretűre nyújtunk, elősütjük,majd hagyjuk kihűlni.Az almát citromlével,cukorral ízesítjük.Margarinon pépesre pároljuk.A forró tej egyik felét a cukros mákra,a másikat a cukros dióra öntjük.A maradék 2 cipót is kinyújtjuk,majd az egyiket a kivajazott,lisztezett tepsibe terítjük.Megkenjük lekvárral és megtöltjük a kihűlt diótöltelékkel.Elősütött lapot rakunk rá,arra mák töltelék kerül,majd elősütött tészta,alma töltelék,majd az utolsó nyújtott lap.Előmelegített sütőben kisütjük.


Leveles tésztából készült szaloncukor

Hozzávalók:
- 50 dkg leveles tészta

A diós töltelékhez:
- 7 dkg darált dió
- 5 dkg cukor
- 2 dkg zsemlemorzsa
- 0,6 dl tej
- fél csomag vaníliás cukor
- mazsola

A mákos töltelékhez:
- 7 dkg darált mák
- 5 dkg cukor
- 2 dkg zsemlemorzsa
- 0,6 dl tej
- fél csomag vaníliás cukor
- mazsola
- fél citrom reszelt héja

A tészta nyújtásához:
- liszt a tészta megkenéséhez:
- 1 egész tojás

Először elkészítjük a töltelékeket, mindkettőnél ugyanúgy járunk el. A tejet felforrósítjuk, feloldjuk benne a cukrot és a vaníliás cukrot. Belekeverjük a darált mákot vagy a diót, ezenkívül a mazsolát, a zsemlemorzsát és a reszelt citrom héját. Levesszük a tűzről és teljesen kihűtjük.
A készen vásárolt, egy darabban lévő leveles tésztát félbevágjuk, majd lisztezett munkalapon egyenként 45,5x25 cm-es téglalapra nyújtjuk. Derelye- vagy pizzavágóval felvágjuk 6,5x12,5 cm-es darabokká. A tölteléket ráhelyezzük, majd tojásfehérjével a töltelék körül bekenjük a tésztát. Feltekerjük a szaloncukrokat, majd egy szalaggal a töltelék mellett jól összehúzzuk. A tojásfehérje segít a tészta tapadásában. A süti széleit egy olló segítségével berojtozzuk, sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük. Lekenjük tojássárgájával, de nem az egész sütit, hanem csak addig, ameddig az alufóliás rész ér a klasszikus szaloncukron.
Előmelegített sütőben180 fokon 12 percig sütjük. Porcukorral meghintve tálaljuk.

 

Meggyes krémes

Tészta:
•    2 dl porcukor,
•    2 dl tejföl,
•    1 db tojás,
•    1 sütőpor
Annyi liszttel összeállítani, hogy jól nyújtható tésztát kapjunk.
Lassú tűzzel 3 lapban megsütni.
Főzött krém:
•    15 csapott kanál liszt
•    3 dl hideg tejjel elkeverve
•    3 dl forrásban lévő tejbe belefőzni, majd kihűlni hagyni
30 dkb porcukor
30 dkg vaj            habosra keverni és az előző krémmel összekeverni
3-4 cs. vaníliás cukor
A krémre töltés után 1 üveg fejtett meggyet szórunk.
Lenyomjuk nehezékkel, csak másnap fogyasztható.

Karamellás

Krém:
•    2 dl cukor
•    5 tojássárgája
•    4 cs. vaníliás cukor
•    1,5 l sima liszt                  összekeverni, felengedni ¾ l tejjel.
2 dl cukrot megpirítok és felengedem ¾ l tejben. Mikor elolvadt lassan keverem és sűrűre főzöm. Mikor kész a krém hozzáadom a tojások keményre felvert fehérjét és melegen a lapok közé töltöm. Másnap szeletelhető.
Tészta:  ugyanaz, mint az előző, csak 4 lapot sütök belőle

(Köszönjük szépen Simonné Bakó Máriának, a gyakorlott háziasszonynak, hogy megosztotta velünk jól bevált receptjeit) *

 

Répatorta (Szabóné Marika konyhájáról.)

Hozzávalók: 
•    ½  kg liszt
•    1 cs sütőpor
•    1 ek. fahéj
•    4 db tojás
•    3,5 dl étolaj
•    3 db közepes sárgarépa
•    20 dkg dióbél
•    2,5 dl áttört, főtt alma
•    15 dkg porcukor
1./
Almát, megfőzzük, répát lereszeljük a dióbelet, aprítjuk.
2./
Tálban összekeverjük a lisztet, cukrot, sütőport és a fahéjat.
3./
Nagyobb tálban villával (vagy robot géppel) felverjük a 4 db tojást,
Belekeverjük az étolajat, majd az aprított diót és az almapürét.
A lisztes keveréket apránként hozzá adagoljuk ehhez a masszához.
4./
Előmelegített sütő 3fokozat, 170C.
Kikent, lisztezett kb. 25cm átmérőjű kuglófformában, sütjük.
Tűpróbáig kb. 80 perc. A formában hagyjuk kihűlni kb. 10 percet, majd kiborítjuk. Megvárjuk, míg kihűl és a máz, csak akkor kerül a tetejére, lecsuroghat az oldalára is.

Túrómáz: 12dkg vajat kikeverünk, 20dkg porcukorral, pici citromlével, majd 35dkg áttört túrót hozzá keverünk. A máz kenhető legyen.


Rizsfelfújt

Hozzávalók:
20 dkg rizs
4 dl tej
10 dkg cukor
3 tojás
vanília
vaj
zsemlemorzsa
fél citrom

A folyóvízben megmosott rizshez adj egy csipet sót, egy fél rúd vaníliát, s a 4 dl vízzel felhigított tejben - lassú tűzön - főzd puhára. (Ha kell, az elfőlő tejet vízzel pótold.) A tojások fehérjéből verj habot. A sárgákat jól keverd ki a cukorral, egy evőkanál vajjal és a fél citrom lereszelt héjával. Ha már a főtt rizs kihűlt (langyos), keverd hozzá a sárgáját, majd forgasd bele a habot is. Egy tűzálló tálat vajazz ki, hintsd meg zsemlemorzsával, s terítsd el benne a rizst. Előmelegített sütőben, mérsékelt tűznél süsd pirosra.

*

 

 

 

"Erős torony az Úr neve, oda fut az igaz, és védelmet talál."

/Példabeszédek 18,10/

A Kecskeméti Református Kollégiumi Alapítvány közhasznúsági jelentése a 2016. évről

A Kecskeméti Református Kollégiumi Alapítvány közhasznúsági jelentése a 2015. évről

A Kecskeméti Református Kollégiumi Alapítvány közhasznúsági jelentése a 2014. évről

Lelkigondozás

SKYPE: lelkigondozas1
Telefon : 06-1-201-0011

TIOP-1.1.1-07

"Informatikai infrastruktúra fejlesztése a Kecskeméti Református Egyházközség iskoláiban"

"A Kecskeméti Református Egyházközség új informatikai eszközei már a gyakorlatban is bizonyítottak"

BCMath lib not installed. RSA encryption unavailable