A képek megtekintéséhez az Adobe Flash Player letöltése szükséges.
Cache Directory Unwriteable
Cache Directory Unwriteable

Útravaló

Ige: Filippi 2,14k

"Zúgolódás és vonakodás nélkül tegyetek mindent, hogy feddhetetlenek és romlatlanok legyetek, Isten hibátlan gyermekei az elfordult és elfajult nemzedékben, akik között ragyogtok, mint csillagok a világban, ha az élet igéjére figyeltek."

Online Biblia


Szeretethíd Kecskeméten
There are no translations available.

Egy elhagyatott parkot takarítottak meg a szeméttől és a gaztól a kecskeméti református gyülekezet tagjai és cserkészek a Szeretethíd önkéntes nap keretében, május 21-én, Kecskeméten.

Volt olyan járókelő, aki közmunkásoknak nézte őket, de akadt olyan is, aki az önkénteseket látva csatlakozott a dolgozók közé.

Az akciót a területtel szomszédos bolt és gyógyszertár is támogatta.

Kellemes, kora nyári időben, napsütésben pillantottam meg a Széchényi sétány egy lakótelepi parkjában, a színes egyen pólókban már dolgozó reformátusok önkénteseket. Egy rózsaszín pólós hölgy és tizenhat éves fia épp gazolnak, szemetet szednek, mikor megszólítom őket.

„Reformátusok vagyunk, tudjuk, hogy Istentől kaptuk mindezt” – mutat körbe a park fáira, bokraira Hajnal, aki azt mondja, meg kell őriznünk mindezt. Ő már tavaly is részt vett a Szeretethídon, akkor fogyatékos gyermekeknek szerveztek élménynapot, idén pedig fizikai munkát vállalt. Jövőre is tervezi, hogy csatlakozik. Néhány méterre tőle fia, Dani markolja kapa nyelét, a park betonzata közé nőtt gazokat próbálja kikapálni. Kérdésemre, hogy nem lenne-e jobb szombaton reggel inkább aludni, – legnagyobb meglepetésemre – azt mondja, nem szokott sokáig szunyókálni, majd mosolyog. Örömmel meséli, édesanyja hívására jött el a Szeretethídra. „Nagyon jó itt lenni, szívesen csinálom, akármennyire is meleg van” – teszi hozzá. Stefa – ahogy barátai hívják – úgy gondolja, példát mutathat mások számára azzal, hogy önkéntes munkát vállal.

Az árnyékba húzódva két cserkész dolgozik. Gábor és Bence a Kecskeméti Református Kollégium, dr. Vetési Géza cserkészcsapatának tagjai. Egyenruhában dolgoznak, fontosnak érezték a megjelenésüket az idei Szeretethídon. Gábor, Budapesten, a Műszaki Egyetemen tanul, öt éve cserkész. Azt mondja, a közösség miatt nagyon jó cserkésznek lenni: tábor, éneklés, túrázás, sportolás; valamint társadalmi szolgálatok, mint éppen ez a mai önkéntes nap. A csapat erejét a parkrendezésnél is kiemeli, azt mondja, együtt könnyebb, amíg a kezük jár, beszélgetni is tudnak.

Tőlük néhány lépésnyire Tímea egyedül guggol a tömbház tövébe, egy marék csikket dob ki éppen a szemeteszsákjába, mikor megszólítom. A biztosítási üzletkötőként dolgozó lánynak ez az első Szeretethídja. Azt mondja, szebb lesz a környezet, és ezzel örömet okoznak az itt lakóknak.

„Csodálatos” – ezt már azaz idős néni mondja meglepetten, aki tőlem tudta meg, hogy a Magyar Református Szeretetszolgálat (MRSZ) akcióját látja éppen. Azt mondja, azt hitte, közmunkaprogram keretében, munkanélküliek takarják a parkot. Már meg is sajnálta őket, hogy ide jutottak. De annak sokkal inkább örül, hogy a résztvevők önkéntesen segítenek rendbe tenni a parkot. Beszélgetésünk végén hozzáteszi: „én is mennék” – majd elbúcsúzik, és tovább cipeli megrakott kosarát. De volt, aki tényleg beállt a Szeretethidasok közé.

„Nagyon ráfért a parkra ez a takarítás, nem úgy bánnak ezzel a hellyel, mint egy parkkal, hanem mint egy szemétdombbal” – mondja Szilvi, aki a közpark melletti panelházak egyikében lakik. Látva az önkéntesek munkáját úgy érezte, csatlakoznia kell közéjük. Munkáját a néhány éves kislánya, Csenge is segíti. Nem lehet korán kezdeni az önkéntes munkát sem. Rajtuk kívül még két lakó csatlakozott a panelrengetegből az önkéntesek közé, de sokan álmosan figyelik őket az erkélyükön támaszkodva.

A parkban található gyógyszertárból egy doboz kesztyűt, egy boltból pedig szörpöt és csokoládét ajánlottak fel a lelkesen serénykedőknek. „Valamivel szerettem volna hozzájárulni az akcióhoz” – mondja a bolt középkorú tulajdonosa, István, aki szerint – ahogy ő fogalmaz, fiatalosan – „tök jó” amit a reformátusok csinálnak.

A kecskeméti Szeretethidat Halasiné Polgár Zsófia, a helyi gyülekezet diakónusa szervezte, aki szívügyének érezte a programot, már csak azért is, mert a MRSZ szervezte azt. Azt mondja, azért ezt a teret választották, mert sok kisgyermekes család él a környéken, valamint nagy a gyalogos forgalom a parkban, reméli, felfigyelnek a változásra. Fontos szempont volt még, hogy az utcai szociális munkásoknak a téren van egy bázisuk, szerették volna őket is bevonni a munkába. A lelkesedés kezdetben nagy volt, a tényleges segítség azonban most elmaradt. „Akik jöttek, azok kecskeméti református gyülekezeti tagok, lelkesek, mozdíthatók” – mondja Zsófia, aki bízik a folytatásban, reméli, jövőre több embert tudnak majd megmozgatni.

A munkát segítette még a Városgazdasági Kft. is, akik kesztyűket és szemeteszsákokat adtak az önkénteseknek.

A Kárpát-medence számos pontján, közel 10.000 önkéntes látott el hasonló feladatokat május 20-án és 21-én. A legtöbben Felvidékről, és a tiszántúli egyházkerületből csatlakoztak a Szeretethídhoz.

Hegedűs Márk

képek honlapunkon a galériában:

http://www.krek.hu/index.php?option=com_phocagallery&view=category&id=116%3A20110521-szeretethid&Itemid=29〈=hu

 

 

 

"The name of the Lord is a strong tower: the upright man running into it is safe."

/Proverbs 18,10/

A Kecskeméti Református Kollégiumi Alapítvány közhasznúsági jelentése a 2016. évről

A Kecskeméti Református Kollégiumi Alapítvány közhasznúsági jelentése a 2015. évről

A Kecskeméti Református Kollégiumi Alapítvány közhasznúsági jelentése a 2014. évről

Lelkigondozás

SKYPE: lelkigondozas1
Telefon : 06-1-201-0011

TIOP-1.1.1-07

"Informatikai infrastruktúra fejlesztése a Kecskeméti Református Egyházközség iskoláiban"

"A Kecskeméti Református Egyházközség új informatikai eszközei már a gyakorlatban is bizonyítottak"

BCMath lib not installed. RSA encryption unavailable