• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size

A képek megtekintéséhez az Adobe Flash Player letöltése szükséges.
Cache Directory Unwriteable
Cache Directory Unwriteable

Útravaló

Ige: Filippi 2,14k

"Zúgolódás és vonakodás nélkül tegyetek mindent, hogy feddhetetlenek és romlatlanok legyetek, Isten hibátlan gyermekei az elfordult és elfajult nemzedékben, akik között ragyogtok, mint csillagok a világban, ha az élet igéjére figyeltek."

Online Biblia


Országos siker a Múzeumok Éjszakáján

A RÁDAY MÚZEUM BAROKK VIGASSGAI

A NEFMI (Nemzeti Erőforrás Minisztérium) Kultúráért Felelős Államtitkárságának közleménye szerint 2011-ben a vidéki múzeumok között a három legnépszerűbb intézmény egyike a Ráday Múzeum volt. Nem érdektelen az sem, hogy ebben az elit körben a Herendi Porcelánmúzeum mellett helyet kapott a kecskeméti Bozsó Gyűjtemény is.
Büszkék lehetünk tehát Kecskemét kiváló múzeumaira – és méltán gondolhatunk  megelégedéssel a Dunamelléki Református Egyházkerület által fenntartott, Kecskeméten működő Ráday Múzeumra és arra a gyümölcsöző együttműködésre a Kecskeméti Református Könyvtárral, melyben közösen munkálkodnak évről évre ezen a kivételes éjszakán.
A Múzeumok Éjszakáján „Barokk vigasságok Ráday módra” címmel rendezett programjaival várta látogatóit a Ráday az Ókollégiumban. A múzeum-névadó családot, a Rádayakat, mindennapi életüket, munkásságukat bemutató előadások mellett a Ráday-fénykor, a 18. század zenéjével, ötvös- és ékszertörténetével ismerkedhettek a látogatók.

Előadás hangzott el a magyar női díszviselet történetéről is, mely épp az 1700-as években nyerte el a 20-21. századig is követett formáját.  A 18. századi ruhákról nemcsak szó esett s nemcsak képeken lehetett azokat látni, hanem erre az alkalomra elkészült Ráday Pálné Kajali Klára Mányoki Ádám által – a nevezett arcképén –  megörökített díszruhájának másolata is, melyet a bemutató után fel is próbálhattak az arra vállalkozó hölgyek. Ugyancsak lehetőség volt beöltözni – a szintén bemutatott – nyugat-európai stílusú rokokó férfi és női ruhákba is. Sokan éltek a lehetőséggel! Akiknek nem volt kedve az „öltözéshez – vetkezéshez” azok gyakran fotóztatták magukat együtt az elegáns 18. századi öltözetek viselőivel. 

Az este végén a vendégek táblás- és kártyajátékokat játszhattak, épp úgy, mint ahogy történt az a Rádayak szalonjában hajdanán.

A felnőttes barokk vigasságok közben a gyerekeknek is akadt szórakozás: állatsimogató és rajzolhattak Haui Józseffel, a legendás és máig közszeretetnek örvendő vízipók alkotójával.  A zenét ebben az évben is – külön a kicsiknek és a felnőtteknek szerkesztett műsorával – a Csörömpölők Együttes szolgáltatta.

Az alkalmi programok résztvevői közül sokan gyönyörködtek a Ráday Múzeum egyházművészeti anyagában, nézték meg a Ravasz-emlékszobát és a Kálvin interaktív kiállítást. Nagyon népszerű volt az ásvány- és az óragyűjtemény is. Harmadfélszáz olyan érdeklődő is akadt, akit nem riasztott vissza a hőség, a két magas emelet s felment megnézni az Egyházközségi Levéltárat s az ott rendezett kiállítást.

Nem zárhatjuk ezt az összefoglalót mással: Jövőre veletek ugyanitt, a Rádayban! Várunk mindenkit szeretettel (nem csak) a Múzeumok Éjszakáján!

Fogarasi Zsuzsa

 

 

"Erős torony az Úr neve, oda fut az igaz, és védelmet talál."

/Példabeszédek 18,10/

A Kecskeméti Református Kollégiumi Alapítvány közhasznúsági jelentése a 2016. évről

A Kecskeméti Református Kollégiumi Alapítvány közhasznúsági jelentése a 2015. évről

A Kecskeméti Református Kollégiumi Alapítvány közhasznúsági jelentése a 2014. évről

Lelkigondozás

SKYPE: lelkigondozas1
Telefon : 06-1-201-0011

TIOP-1.1.1-07

"Informatikai infrastruktúra fejlesztése a Kecskeméti Református Egyházközség iskoláiban"

"A Kecskeméti Református Egyházközség új informatikai eszközei már a gyakorlatban is bizonyítottak"

BCMath lib not installed. RSA encryption unavailable