• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size

A képek megtekintéséhez az Adobe Flash Player letöltése szükséges.
Cache Directory Unwriteable
Cache Directory Unwriteable

Útravaló

Ige: Filippi 2,14k

"Zúgolódás és vonakodás nélkül tegyetek mindent, hogy feddhetetlenek és romlatlanok legyetek, Isten hibátlan gyermekei az elfordult és elfajult nemzedékben, akik között ragyogtok, mint csillagok a világban, ha az élet igéjére figyeltek."

Online Biblia


Hagyományőrző kör a SION I. Nyugdíjasházban

Körünk szinte a házzal egyidős, melybe a városból is többen eljárnak. Kezdetben tagjaink között volt zenei és zenepedagógiai szaktekintély is. Eleinte az egyik gondozónő tartotta össze a társaságot: Agárdiné Julika. Ő is szerette a népdalt, népzenét, citerázott is. Hirtelen halála miatt egy ideig szünetelt a kör munkája. Meghalt egy másik szaktekintély is a városból idejárók közül: Krajnyákné Varga Katalin.

Férjemmel szívesen jártunk a hagyományőrző népdalkörbe. Hirtelen megszakadását sajnáltuk. Sem zenei, sem zenepedagógiai képzettségünk nem volt, csak szerettük a népművészet minden ágát, így a népdalt is. 2003. januárjában elhatároztuk, hogy – ha hályogkovács módjára is – folytatjuk a kör munkáját. Kicsit talán másként, mint elődeink, de a ház lakóit közösségbe próbáljuk szervezni. Január 13- ára meghirdettük az első összejövetelt, melyre csak öten jöttek el. Később növekedett a létszám. 2008. augusztus 29-én 300. alkalommal voltunk együtt, a végén kis ünnepséget is tartottunk.

Alkalmainkon az év jeles napjairól, az azokhoz fűződő népi szokásokról, az évszakokhoz kötődő szólás-mondásokról és közmondásokról beszélgetünk. Ezekhez az alkalmakhoz jól kapcsolódó verseket, novellákat válogatunk. Minden vers és próza után odaillő népdalokat énekelünk. Rendszeresen tanulunk új dalokat.

Ha a háznak halottja van, a legközelebbi alkalmon az elvesztett lakótársara emlékezve szomorú dalainkból énekelünk.

Történelmi, irodalmi évfordulókról, zenei nagyjainkról is megemlékezünk. Most az iskolai év kezdetén anekdotákat olvastunk a Pataki Diákvilág Anekdotakincse gazdag gyűjteményéből és diákdalokat énekeltünk. Szeretettel forgatjuk a Világjáró Anekdota kötetet is.

Célunk az, hogy ezeken az alkalmakon magányos lakótársainkat is kimozdítsuk és értékes, építő, kellemes szellemi táplálékkal traktáljuk őket, hogy kedvük legyen máskor is eljönni és közösségben lenni.

A SION I. Nyugdíjasházban a negyedévenkénti közös névnapon is adunk műsort az ünnepelteknek és az ünneplőknek, ahol ismert dalokat együtt énekelünk. Néhány alkalommal a többi nyugdíjasházban is szerepeltünk már. Ebben az évben egy debreceni nyugdíjas csoport is meglátogatott minket. A testi eledel mellett szellemi eledelt is nyújtottunk nekik, majd ismerős dallal közös éneklésbe is bevontuk őket.

Minden alkalmunkat Kodály Esti Dalával zárjuk. Ezt mindenki nagyon szereti és szívesen énekli.

Míg Isten erőt ad testileg- szellemileg, hogy sokat olvasva keressük és megtaláljuk az alkalmas dalt, verset, prózát, szívesen szolgáljuk ezzel is a közösséget.

 

                                                                                                                           Bárdos Zoltánné

 

 

 

"Erős torony az Úr neve, oda fut az igaz, és védelmet talál."

/Példabeszédek 18,10/

A Kecskeméti Református Kollégiumi Alapítvány közhasznúsági jelentése a 2016. évről

A Kecskeméti Református Kollégiumi Alapítvány közhasznúsági jelentése a 2015. évről

A Kecskeméti Református Kollégiumi Alapítvány közhasznúsági jelentése a 2014. évről

Lelkigondozás

SKYPE: lelkigondozas1
Telefon : 06-1-201-0011

TIOP-1.1.1-07

"Informatikai infrastruktúra fejlesztése a Kecskeméti Református Egyházközség iskoláiban"

"A Kecskeméti Református Egyházközség új informatikai eszközei már a gyakorlatban is bizonyítottak"

BCMath lib not installed. RSA encryption unavailable