A képek megtekintéséhez az Adobe Flash Player letöltése szükséges.
Cache Directory Unwriteable
Cache Directory Unwriteable

Útravaló

Ige: Filippi 2,14k

"Zúgolódás és vonakodás nélkül tegyetek mindent, hogy feddhetetlenek és romlatlanok legyetek, Isten hibátlan gyermekei az elfordult és elfajult nemzedékben, akik között ragyogtok, mint csillagok a világban, ha az élet igéjére figyeltek."

Online Biblia


A Sion III. bemutatása
There are no translations available.

2004. november 7-én megnyílt a SION III. Nyugdíjasház a belváros szívében a Fráter György utca 2. szám alatt. Az U alakú épület közepén szépen kialakított kert látható, mely alkalmas különféle nyári rendezvények lebonyolítására. Az épület kettős funkciót is ellát, az utca felőli 2. emeleten szolgálati lakások, míg az öröklakások elhelyezése a belső udvari részen kialakított 3 emeletes szárnyban található. Ebbe a szép, új környezetbe kerültem, mint klubvezető, hat kollega munkatársa lettem. Kihívás és megtiszteltetés volt számomra ez a nagyon nehéz, de nemes feladat. A munkatársakkal és az idősekkel való jó viszony kialakításakor olyan kézségek és képességek elsajátítását kellett megtanulnom, ami az idős emberek segítségét, lelki ápolását szolgálja minden téren. Az intézmény 3 feladatot lát el.

Az étkeztetés keretében főétkezésként legalább napi egyszeri meleg ételt biztosítunk lakóinknak. Az épületben nincs felszerelt melegítő konyha, ezért a közös udvarról is megközelíthető Református Egyház Konviktusa biztosít étkezési lehetőséget, kedvezményes áron.

A bentlakók többsége jó egészségügyi kondícióval rendelkezik, de vannak sajnos olyan lakóink is, akiknek szeretetteljes, gondos ápolás szükséges. Házi segítségnyújtás keretében 24 órás szolgálatban végezzük munkatársaimmal ezt a sokszor nem könnyű feladatot. A nyugdíjasházi életnek nagy előnye, hogy mindenki saját otthonában élhet, bezárkózhat, de ha kedve és egészsége megengedi, nyithat a közösség felé.

Az idősek klubja 2005. március 1-én indult kevés létszámmal, mára már több mint 40 tagot számlál. Rendszeres napi programjaink vannak. A lelkész közreműködésével bibliaóra és lelki gondozás is folyik egyénre szabottan. Fontos a rendszeres orvosi ellenőrzés, a háziorvos heti egy alakalommal rendel az erre kialakított orvosi szobában. A videók vetítése, a testet–lelket megtornáztató gyógytorna, az irodalmi délutánok mind-mind azt a célt szolgálják, hogy kreatívan, boldogan, fiatalosan töltsék el hátralévő éveiket, megőrizzék idős koruk méltóságát klubtagjaink. A délutáni programok közül a hétfői játékokat szeretem a legjobban – előzetes felmérés alapján a javaslatomra lett bevezetve, ezért szinte a gyermekemnek tekintem -, mert igen sokan látogatják és ilyenkor könnyebb közvetlen kapcsolatot teremteni a lakókkal. Az idős emberek már nem mindenre foghatók, de a bibliaóra mellett ezeket a délutánokat nagyon szeretik, aktívan vesznek részt a játékokban, néha már-már „vérre menő” csatákat vívnak. Ezeken a napokon kollégáimmal kávét, teát szolgálunk fel. Vannak időszakos rendezvények, melyek ünnephez: névnap, születésnap, karácsony illetve évfordulókhoz kötődnek. Ilyenkor műsorral és finomságokkal kedveskedünk időseinknek. Jeles ünnepeinkkor meglepetés ajándékot is szoktunk készíteni az ajtókilincsre akasztva. Lelkes klubtagjaink többsége aktív, így elmegyünk kiállításokra, színházi előadásokra, de legjobban kirándulni szeretnek. Legutóbb kint jártunk az Arborétumban „az idősek sportnapján”. Onnan is jókedvvel, fiatalosan, élményekkel gazdagon tértek haza nyugdíjasaink.

Időskorú ellátottainkon belül a demencia kórképpel rendelkező lakóink speciális mentálhigiénés ellátást és foglalkoztatást igénylenek. 2008 januárjában indult a demens foglalkoztatás, melynek célja, hogy a fokozatos leépülés során az idősek életminőségét megőrizzük, jó közérzettel, testi-lelki egyensúlyának megtartása mellett élje az életét. A tárgyi –és személyi feltételek adottak. A kiscsoportok tagjai igénylik és szeretik a délelőtti foglalkozásokat, amiben szellemi, kulturális és szórakoztató programok vannak.

A lakók életútja különféle, ezért mindenkinek más-mást jelent a munka, a pihenés és a szórakozás. Remélem a Református Egyház Nyugdíjasházai minden igényt kielégítenek a tartalmas, méltóságteljes időskor megéléséhez.

„…ez az öregség valóban más, mint az ifjúkor amint-hogy a természet körforgásában is folyton változnak és alakulnak a dolgok. Más az életfrissítő zsendülő tavasz, és más a hervadozásban az elmúlásra emlékeztető ősz. De mind a kettőben ott él a szépség és a költészet”

                                                                                                                              / Kováts F./

Molnárné Szőke Andrea

klubvezető
 

 

 

"The name of the Lord is a strong tower: the upright man running into it is safe."

/Proverbs 18,10/

A Kecskeméti Református Kollégiumi Alapítvány közhasznúsági jelentése a 2016. évről

A Kecskeméti Református Kollégiumi Alapítvány közhasznúsági jelentése a 2015. évről

A Kecskeméti Református Kollégiumi Alapítvány közhasznúsági jelentése a 2014. évről

Lelkigondozás

SKYPE: lelkigondozas1
Telefon : 06-1-201-0011

TIOP-1.1.1-07

"Informatikai infrastruktúra fejlesztése a Kecskeméti Református Egyházközség iskoláiban"

"A Kecskeméti Református Egyházközség új informatikai eszközei már a gyakorlatban is bizonyítottak"

BCMath lib not installed. RSA encryption unavailable